Neobično kišan maj iznenadio je Mirijevo i sve njegove stanovnike uključujući i najmlađe članove naše zajednice. U pravom dečjem duhu, znatiželjno i ushićeno, uvek vesela ekipa iz  vrtića ”Slonče” proučavala je sve te fascinantne prolećne promene. Naši vaspitači su zajedno sa decom razmenjivali ideje o ćudljivosti prirode, karakteristikama proleća i pripremama za leto. Imali smo pravi izazov da predvidimo kada će ta ”voda što pada” da se pojavi i da nam pokvari naše prolećne igre u dvorištu. Zajedničke igre napolju su uvek sjajna prilika za svu našu decu, i stariju i mlađu, da se okupe i provedu vreme zajedno, u igri i zabavi.

Klinci iz vrtića su bili i vredni! Kroz igru, zajedno smo učestvovali u oplemenjivanju našeg dvorišta raznobojnim cvećem. Niko se nije bojao da se isprlja i brzo su malene ručice bile zauzete lopaticama i zemljom, presađivanjem iz saksijica u žardinjere. Naši vaspitači su pomagali tim vrednim pčelicama i na zabavan i spontan način učili svi zajedno o delovima koji čine biljku, o ulozi lista i cveta, zašto je bitno da nam biljka nikada nije žedna… Sve je uvek mnogo jasnije kada možemo da vidimo, dodirnemo, pomirišemo…

A potom, kada nas kiša konačno sustigne, pobegnemo u komfor naših sobica i sve to što smo imali prilike da doživimo i osetimo, zajedničkim snagama, kroz grupni rad, prenesemo na papir. Malo smo bojili, lepili i tako sastavili naš veliki ”Čarobni cvet”!

Ali nismo se samo bavili cvećem. Naša deca iz jaslene grupe su učila o sočnim plodovima voća koje nam proleće donosi, te su zajedno sa svojim vaspitačima pravila jabukovo drvo i pričala o malim, nestašnim stanarima našeg omiljenog voća – gusenicama. Likovno izražavanje je kod dece prirodna i spontana potreba, te u predškolskoj ustanovi ”Slonče” naša dece uvek imaju sav potreban materijal na dohvat ruke.

Maj je za naš vrtić i naše klince bio poseban mesec, jer su imali priliku da sve što su učili, saznali, probali, kroz muziku, ples i recitaciju prenesu dalje – svojim dragim roditeljima. Imali smo tu čast da smo na jednom mestu okupili mame, tate, bake, deke, tetke,teče i naše drugariće iz jaslica. Ponosni, pokazali smo im šta sve znamo, kako pevamo i plešemo, a na kraju prolećne priredbe, digli smo ih sve na noge uz pomoć ”zarazne” muzike i dobre atmosfere!

Tako smo na jedan svečan, ali na prvom mestu zabavan način, zaokružili naš prvi projekat prolećnih avantura i spremili se za leto. Još imamo dosta toga da naučimo, da rastemo i cvetamo zajedno! Vrata vrtića ”Slonče” su otvorena za Vas! Dođite da rastemo zajedno!

Facebook komentari