Ako se nešto može reći za vrtić i jasle ”Slonče” na Mirijevu, to je da u našem vrtiću nikada nije dosadno! U julu smo nastavili naše morske avanture i hrabro poput kakvih gusara se borili sa visokim temperaturama koje su zahvatile ulice i kraj Mirijevskog bulevara. Budući da su naša deca pokazala takvu srčanost i istrajnost tipičnu za te morske (anti)heroje, naši vaspitači vrtićke grupe su svoj rad u julu organizovali upravo oko gusara kao centralne teme.

Klinci su jedva dočekali da u dvorištu vrtića kopaju za tajnim gusarskim blagom, učili smo o mapama i gusarskim brodovima kroz bezvremenu priču o Petru Panu i izgubljenim dečacima, a onda smo kroz pravi grupni rad – kao što bi jedna posada i trebalo da bude! – napravili svoj sopstveni gusarski brod ”Slonče”!

I naša deca iz jaslica su bila vredna i učestvovala u ovom našem veselom, morskom duhu na sebi svojstven način. Izuzetno nam je bitno da angažujemo sva dečja čula budući da upravo preko čula deca uče o svetu oko sebe. Njihova znanja i iskustva se grade pomoću čula dodira, mirisa, ukusa, sluha i vida. Mada sa našom decom iz jaslica često koristimo slikovne predstave i učimo pesmice (pa smo tako ovog meseca učili o jednom jedinom, neprikosnovenom Strašnom lavu!), naše medicinske sestre su nastavile da decu angažuju kroz kretanje i delanje.

Tako su osmislile senzornu kutiju čija je funkcija bila da imitira morsko dno. Voda koja je ispunjavala kutiju je bila slana voda, a sestre su otišle i korak dalje, dodajući u svoju senzornu kutiju i igračke morskih životinja. Jaslenci su imali prilike da urone svoje ručice u kutiju, da ispipaju ”morsko dno” puno kamičaka i školjkica, ali i da probaju slanu vodu. Imenovali su morske životinje, znali su da razdvoje kamenčiće od školjkica, i sva su se deca složila da ”morska voda je fuj da se pije!” J

 

 

 

 

 

 

Dane smo provodili u dvorištu vrtića koristeći periode dana pre no što nastupe velike vrućine. Bezbednost i dobrobit naših klinaca nam je uvek na prvom mestu, čak i kada se i sami zaigramo! Ali, kao što smo rekli, u ”Slončetu” nikada nije dosadno, te su nam naša deca bila inspiracija u osmišljavanju samostalnih, ali i kooperativnih igara i u vaspitnim sobama!

 

Hrabro ćemo nastaviti da odolevamo vrućim danima uz igru i smeh. Pozivamo Vas da nam se pridružite! Za Vas, vrtić ”Slonče”, mesto gde deca srećno rastu!

Facebook komentari